top of page
  • Writer's pictureMikko Korkeakoski

112-päivä: Turvallisuus luo tulevaisuutta

Päivitetty: 15. lokak. 2021

112-päivää vietetään 11. helmikuuta ja sen taustavoimia ovat turvallisuustoimijat. Olen aiemmin kirjoittanut poliisin resursseista, jotka ovat pitkään olleet niukan rahoituksen kohteena. Mielestäni sisäisen turvallisuuden resurssit tarvitsevat selkeitä lisäpanostuksia sekä pitkäjänteisen ja yli hallituskausien sitovan suunnitelman. On ollut huomionarvoista, että kaikki puolueet ovat heränneet tähän samaan ajatukseen poliisien resurssien osalta, vaikkakin se on vaatinut todella ikävien asioiden julkituontia. Vastaavanlaiset tapahtumat eivät ole yhteiskunnassamme missään tilanteessa hyväksyttäviä kenenkään tekemänä. Turvallisuus on jokaisen perusoikeus.

"Poliisi ei kuitenkaan yksinään tee arjestamme turvallista, vaan siihen tarvitaan kaikkia turvallisuustoimijoita."

Poliisi ei kuitenkaan yksinään tee arjestamme turvallista, vaan siihen tarvitaan kaikkia turvallisuustoimijoita. Poliisin lisäksi heitä ovat viranomaisista muun muassa pelastustoimi, hätäkeskuslaitos, puolustusvoimat ja rajavartiolaitos. Nostaisin erityisen tärkeään rooliin hätäkeskuslaitoksen, sillä hätäkeskuspäivystäjä on se henkilö, jonka ihminen tavoittaa ensimmäisenä soittaessa hätänumeroon. Hätäkeskuksen työntekijät ovat ammattilaisia arvioimaan hädän kiireellisyyden, siihen mahdolliset toimenpiteet ja tehtävän välittämisen oikealle viranomaiselle, kuten poliisille. Tämä tärkeä linkki kansalaisten ja viranomaisten välillä täytyy olla katkeamaton ja siksi hätäkeskuslaitoksen resursointi pitää varmistaa. Heidänkin henkilöstöänsä on vuosien saatossa vähennetty - hätäilmoitusten määrän kasvaessa.

"Eduskunnan tehtävän on huolehtia siitä, että kaikkien viranomaisten resurssit ovat riittävät viranomaisyhteistyön katkeamattomien ketjujen varmistamiseksi."

Turvallisuusympäristön nopeat muutokset pakottavat meitä jatkuvasti miettimään toimintatapojemme toimivuutta ja niitä on arvioitava myös kriittisesti, jotta voimme tarvittaessa muuttaa vaikutuskeinojamme nopeallakin aikataululla. Viime kädessä on kyettävä tekemään lainsäädännöllisiä muutoksia, jos sellaisiin katsotaan perusteita huolellisen valmistelun jälkeen. Tämän vuoksi on tärkeää, että turvallisuuden asiantuntijoita saadaan myös päätöksentekijöiksi Arkadianmäelle. Näin varmistamme sen, että Suomi on meille tulevaisuudessakin turvallinen maa elää ja asua, myös kansainvälisesti mitattuna.


Arjen turvallisuutta voimme jokainen itse luoda pienillä teoilla, vaikkapa palovaroittimen paristoa testaamalla. Eduskunnan tehtävänä on huolehtia siitä, että kaikkien viranomaisten resurssit ovat riittävät viranomaisyhteistyön katkeamattomien ketjujen varmistamiseksi.


 

Lue tästä kirjoitukseni: Milloin on aika panostaa poliisin resursseihin?

 

Tämä blogikirjoitus on julkaistu alunperin 8.2.2019 sanomalehti Kalevan mielipidepalstalla.

Post: Blog2 Post
bottom of page