top of page
  • Writer's pictureMikko Korkeakoski

Maakuntauudistus – päätöksenteon keskittämishanke

Päivitetty: 23. maalisk. 2023

Soteuudistusta tehdään valitettavasti tälläkin hallituskaudella maakuntahallinto, ei asiakas edellä. Uuden maakuntahallinnon pystyttäminen näyttää kulminoituvan pitkälti yhteen puolueeseen, joka asettaa sen kynnyskysymyksekseen hallituksesta toiseen ja tästä syystä se roikkuu kompromissina niin nykyisessä kuin edellisessä soteuudistuksessa mukana. Tätä uutta hallintotason vaatimusta täytyy näin laajan maakunnan eteläisen alueen edustajana suuresti ihmetellä.

Miksi maakuntauudistusta ollaan niin hanakasti ajamassa, koska Suomessa käytettävä suhteellinen vaalitapa tarkoittaa puhtaasti sitä, että mahdollisen tulevan maakunnan päättäjät ovat enemmistöltään oululaisia. Sitä voidaan vain jännityksellä odotella, kuinka maakunnan muilta alueilta sote- ja pelastuspalvelut pikkuhiljaa vähenevät, kun maakunnalta rahat loppuvat ja palvelut pitäisi silti kustannustehokkaasti järjestää. En näe syytä, miksi valtaosa oululaisista koostuvista päättäjistä pitäisivät tässä muuta kuin oman kaupunkinsa puolia. Ja kun puuttuvia rahoja aletaan kerätä lisää maakuntaveron varjolla, ei myöskään ole takuita, että se kohtelisi laajan maakuntamme erilaisia ja eri kokoisia kuntia tasapuolisesti Oulun jyrätessä lopulliset päätökset mieluisekseen.


"Me maakunnan eteläisen alueen asukkaat emme tarvitse Ouluun keskittyvää päätöksentekomallia"

Soteuudistus tarvitaan, sen ymmärtävät kaikki. Mutta hallituksen ajamaan uudistukseen ei ole tyytyväinen esimerkiksi lausunnossaan Kuntaliittokaan, joka nimenomaan pitää kuntien puolia. Malli vie kunnilta tulopohjan ja pahimmassa tapauksessa jättää tilalle vain velat ja siirtymäajan jälkeen maakunnalle kelpaamattomat tyhjät sotekiinteistöt. Tämänhetkisessä lakiluonnoksessa esimerkiksi Oulaskankaan yhteispäivystyskin on vaakalaudalla, toivottavasti sitä edes korjataan.

Soteuudistusta voitaisiin tehdä esimerkiksi nykyisten lakien pohjalta laajentaen kuntayhteistyöllä toimivia ratkaisuja kustannustehokkaampaan suuntaan. Mistä kunnille riittää rahoitusta jäljelle jäävien toimintojen ylläpitoon, jos uusi maakunta kahmii soten verotulojen ja valtionosuuksien päälle maakuntaveronkin? Me maakunnan eteläisen alueen asukkaat emme tarvitse Ouluun keskittyvää päätöksentekomallia, jolloin emme enää itse saisi päättää alueemme omista soten ja pelastuslaitoksen palvelutasoista.

 

Tämä blogikirjoitus on julkaistu alunperin Kalajokilaakson Sanan valta -osiossa.

Post: Blog2 Post
bottom of page