top of page
  • Writer's pictureMikko Korkeakoski

Liikenneväylät tärkeitä maakuntamme kehittymiselle ja elinkeinoelämälle

Päivitetty: 15. lokak. 2021

Kantatiet 86 ja 63 tulisi yhdistää yhdeksi valtatieksi. Kyseisten kantateiden kautta kulkeva reitti on ollut liikennemääriltään kasvava niin henkilöliikenteen kuin raskaan liikenteen osalta. Tämä esille nostamani ajatus sai tänä syksynä tuulta alleen, kun asiaan tartuttiin reippaalla otteella eri foorumeissa ja Ylivieskan aloitteesta kunnat teiden varsilla lähtivät yhdessä ajamaan asiaa eteenpäin.


"Uusi pääväyläasetus, joka aluksi tunnettiin nimellä runkoverkkoasetus, ei ole muutenkaan kovin mairitteleva maakunnallemme."

Harmillisesti kantateiden yhdistämisprojekti ei ehtinyt valmiiksi maanteiden pääväylien asetukseen, joka tulee voimaan vuoden vaihteessa. Uusi pääväyläasetus, joka aluksi tunnettiin nimellä runkoverkkoasetus, ei ole muutenkaan kovin mairitteleva maakunnallemme. Asetuksessa verkkomaisuus poikittaisväylien osalta loppuu käytännössä Tampereen korkeuksille. Positiivista asetuksessa on se, että yhteisillä kannanotoilla sinne saatiin nostettua 8-tie kokonaisuudessaan 4-tien kaveriksi.


Maakuntamme alueelta löytyy tärkeitä poikittaisväyliä elinvoiman ja elinkeinoelämän kannalta. Esimerkiksi valtatie 27 halkoo seutuamme ja toimii erittäin tärkeänä väylänä syöttöliikenteen kannalta. Kuljetukset suuntautuvat sen kautta satamaan ja junaraiteille, mutta myös henkilöliikennettä se palvelee työmatkojen ja junamatkustajien kulkemiseen.


"Tiestöjen kunnossapitohankkeita ja liikenneturvallisuutta ei myöskään saa jättää huomiotta, vaan ne on pidettävä keskustelupöydissä koko ajan mukana."

Maakunnan päättäjien tehtävä on seutumme edunvalvonta myös elintärkeissä liikenneväylissä. Tiestöjen kunnossapitohankkeita ja liikenneturvallisuutta ei myöskään saa jättää huomiotta, vaan ne on pidettävä keskustelupöydissä koko ajan mukana. Ja kun kantateiden 86 ja 63 yhdistäminen yhdeksi valtatieksi saadaan maaliin, emme saa unohtaa kantatie 86:sesta jäljelle jäävää osaa Ylivieska–Eskola. Olisiko tässä kenties uusi tuleva kantatie: Eskola–Ylivieska–Haapavesi–Siikalatva?

 

Tämä blogikirjoitus on julkaistu alunperin 14.12.2018 Kalajokilaakson Sanan valta -osiossa.

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page